Za početak evo kako određeni okusi djeluju na vaš organizam:
http://unwindumd.files.wordpress.com/2014/04/skin-healthy-food.jpg |
Kiseli okus potiče probavni proces, čisti organizam i
poboljšava rad srca. Međutim, pretjerano konzumiranje kiselog utječe na pojavu
gastritisa i čireva te može potaknuti različite vrste kožnih bolesti, hemoroide
i poremećaj vida.
Slani okus čisti organizam, pospješuje uklanjanje otrova,
popravlja apetit, poboljšava probavu i stimulira metabolizam. Višak slanog može
uzrokovati kožne probleme, upalne procese te bolesti srca i krvožilnog sustava.
Trpki okus ima umirujuća svojstva, pomaže liječenju proljeva
i krvarenja, bržem zacjeljivanju rana i ozljeda te posjeduje protuupalna
svojstva. Višak ovog okusa može izazvati slabost, stvaranje krvnih ugrušaka i
preuranjeno starenje.
Gorki okus ima antimikrobno djelovanje, potiče mršavljenje i
čisti krv.
Ljuti okus stimulira tek, poboljšava probavu, pomaže
mršavljenju, čisti krv i djeluje protiv parazita. Previše ljutog može
uzrokovati slabost, umor, vrtoglavicu, žeđ i upalu sluznice želuca.
Određeni spojevi namirnica mogu prouzročiti stvaranje
toksina u organizmu, stoga bismo te kombinacije trebali izbjegavati:
Mlijeko ne smijete kombinirati s bananama, kiselim voćem,
lubenicom, dinjom, jogurtom i kruhom.
Jogurt nemojte uzimati s kiselim voćem, mlijekom, vrućim
napicima, sirom, dinjom, lubenicom ili bananama.
Tijekom jela pijte samo toplu vodu, jer ona pospješuje
probavu. Hladna voda gasi probavnu vatru, što omogućuje stvaranje toksina.
Izbjegavajte kombiniranje mahunarki s voćem, sirom, mlijekom
i jogurtom. Voće općenito nije dobro kombinirati s drugom hranom.
Lubenicu i dinju uvijek jedite odvojeno od drugih namirnica.
Komadić svježeg đumbira i limuna prije obroka pomaže probavi.
Nemojte konzumirati krumpir, rajčice, papriku i patlidžan s
mliječnim proizvodima i krastavcima.
Nemojte se prejedati, jer time gasite probavnu vatru. Jedite
lagano i dobro žvačite hranu. Nemojte jesti dok ste u stresu.
Doručak i večera trebali bi biti lagani. Večerati bi trebalo
prije zalaska sunca. Ručak je glavni obrok u danu, a trebalo bi ručati između
12 i 14 sati, kada je probava najjača.
KOMBINIRANJE HRANE SA ZAČINIMA
http://washu.spoonuniversity.com |
Siguran sam da mnogima od vas sve ovo se čini vrlo
komplicirano i ekstremno, međutim jeste li ste se ikada zapitali: „Zašto me baš
sada boli glava?“, „Što mi se opet događa sa želucem?“, pa eto odgovor leži upravo
u kombiniranju namirnica. Sada za kraj još nekoliko savjeta kako koristiti
začine da biste postigli blagotvorno djelovanje određene hrane u vašem
organizmu:
Jogurt začinite kuminom ili đumbirom.
Sireve jedite s dodatkom crnog ili kajenskog papra te čilija.
Rižu dobro posolite i začinite crnim paprom.
Krumpir jedite s dodatkom maslaca i papra.
Rajčicama dodajte limetu ili kumin.
Kupus pirjajte na suncokretovom ulju s kurkumom i sjemenkama
gorušice.
Zelenu salatu začinite maslinovim uljem i limunom.
Mahunarke dobro začinite crnim paprom, čilijem u prahu,
kuminom i solju.
Grah začinite kuminom i solju kako bi bio probavljiviji.
Orašaste plodove treba namočiti preko noći prije
konzumiranja.
Avokado se slaže s kurkumom, limunom i crnim paprom.
Jabuke pospite cimetom.
Bananama možete dodati đumbir u prahu ili kardamon.
Čokoladu je dobro konzumirati s kardamonom ili kuminom.
Sladoled je preporučljivo posuti mljevenim kardamonom ili
klinčićima.
Budite zdravi, vaš M.
Nema komentara:
Objavi komentar